torek, 13. januar 2015

Premika se, premika … (PhD v nastajanju)

Zdaj je pa že čas, da povem. Deluje. Moja nova strategija spopadanja s pisanjem doktorske naloge temelji na več člankih s prišepetovalca nalogam (tudi tem tem in tem, tole pa se mi zdi totalno kul in mislim, da rabimo seznam takih glagolov tudi za slovenščno - amen!). Na kratko pa gre za to, da sem:
a) mentalno zagradila vsaj 2h (idealno 4 ali 5) na dan za pisanje, branje literature in branje/dopolnjevanje/brisanje napisanega;
b) postavila dnevni minimum napisanih besed, ki znaša 1000 besed, cilj pa je, da ga počasi povečam, kot je opisanu tu);
c) ohranjam navdušenje nad svojim raziskovalnim vprašanjem, temo, pisanjem doktorata, kar je po članku iz b) ena od ključnih premis za uspešno pisnje. 
Čeprav je včasih to navdušenje malo napumpano in se moram dnevno spomniti, da me v osnovi ta tema zelo zanima (ker me res!) in da me v resnici zanimajo tudi vsa podvprašanja, ki se jih lotevam, zato da se lažje spravim k delu, podobno kot pri študiju …  (ker ja, konec lanskega leta sem bila v veliki črni luknji "vsejebrezveze-nosti" in "kajmipabotadoktorat-osti"; vprašanje seveda ostaja neodgovorjeno, ker v tem trenutku res ni bistveno, ker to moram narediti. In pika!).

Končno sem mentorici tudi poslala v pregled nekaj prvih poglavij, s čimer sem dolgo odlašala, ker ne maram od sebe dajati nepopolnih, konfuznih izdelkov, s katerimi še sama nisem niti od daleč zadovoljna. Ampak prvi od nasvetov, na katerega sem naletela, je - opusti perfekcionizem (oz. dobesedno: F*** perfectionism, I want to finish my thesis!) S tem se še vedno dnevno malo borim, ampak stanje se vseeno izboljšuje.

Disclaimer: Obstaja velika verjetnost, da vas vse to moje tarnanje in jokcanje niti približno ne zanima in si mislite, kaj, saj to je njena služba, naj že napiše, kar mora, pa čao, a je treba toliko stokati?! (Verjetno imate prav!) Ker pa je to moj blog, ha!, in se sama odločim, kaj bom z njim počela, bom vsak teden objavila kratko poročilo o tem, kje sem in kako napredujem - ker rabim še en sramotilni steber, ja (oz. grožnjo z njim, da bom vztrajala na trenutno delujoči poti …). Potrpite z mano ali pa se teh objav izognite (ne bom zamerila, prmej da ne!).

Ultrakratek povzetek:
V zadnjih 10 dnevih sem napisala 10.994 besed oz. 38 strani. 

21 komentarjev:

  1. http://yougogirlandsometimesguys.files.wordpress.com/2012/01/you-go-girl-luigi-racco.jpg

    OdgovoriIzbriši
  2. :) Tole si bom natisnila in prilimala (vsaj) v dr-zvezek! :) Hvala za spodbude in mentalne mišiče ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne vem, no.
    Res imam samo mag. (pa še to bivši nemški) in se trenutno grebem za bachelorja, pa bi rekla, da je prav vsak študijski korak zelo pomemben pri ... izgradnji naših osebnih thinking facilities, kar je very good for life? Skratka, PhD je kul (ja, danes sem izjemoma :-) afna po horoskopu - naj mi bo. Dobra volja in to.), tudi trud za PhD je kul. Zelo. Še več: stavim vse svoje podbradke, da je pri tem isto kot pri materinstvu (si upam, ne da): perfekcija je out, cilj je zdravo miselno dete, ki preživi in te nauči vsega živega, tudi nepričakovanih stvari.

    Kar se bloganja tiče: res imaš tudi tokrat. Blog je sicer del javnega prostora, če ni zaprt za javnost, vendar je po definiciji TVOJ osebni del javnega prostora in na njem lahko počneš (skoraj), kar hočeš (plus, slučajno me še vedno zanima, kaj počneš). Sploh, če z njim ne ustvarjaš in prodajaš blagovne znamke, ampak na njem preprosto SI.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja, saj v osnovi je to res dobra zadeva, poglobiš se v eno področje, da najdeš odgovore na svoja vprašanja in potem celo zgodbo na novo rekonstruiraš... meni je fascinantno, a hkrati grozljivo, ker bolj kot berem, več zanimivih in uporabnih reči odkrivam, večinoma po naključju oz. na nepričakovanih mestih. Tako da je ključni del pri dr (isto kot pri vseh), da se znaš tudi omejiti in sprejeti to omejitev, nepopolnost. V resnici naj bi šlo za prvo resno akademsko delo, s katerim vstopiš v dotično akademsko skupnost, pokažeš spoštovanje do discipline in kolegov, po možnosti pa še sam prispevaš delček k vedenju. Kar je uber kul! ;-) Razen torej trepljanja ega pa v današnjem svetu (vsaj pri nas) nima res kake uporabne, praktične vrednosti, ker mi verjetno ne bo prinesel nič oz. če že, je začetek ene naporne, dolge karierne poti, katere uspeh ni zajamčen in je prej kot od moje naloge/raziskovalnega področja/sposobnosti odvisen od drugih faktorjev (ki jih večinoma preziram in se te igre kategorično ne grem). There... pismo, evo materiala za novo objavo ;-)

      Izbriši
    2. Zanimivo - napiši :-).

      (danes nisem več naspidirana)

      Način dela pri resnem pisanju akademskega dela je po mojem skromnem mnenju in izkušnjah koristen, ker se povsem neodvisno od tematike naučimo še bolj obsežnega in hkrati sistematičnega oz. podrobnega načina razmišljanja in tudi če na svojem strokovnem področju ne prilezemo niti do steklenega stropa, nam to lahko pomaga pri vseh drugih funkcijah v življenju, saj potem lahko razmišljamo bolj koncentrirano, načrtno, sistematično, širše - vse te strukture smo konec koncev rabili pri pisanju.

      Po drugi strani pa ... sem si pred 12 leti rekla Ma ne, kot odgovor na vprašanje, ali bi delala doktorat iz germanistike (pri tem vsi vemo, da Nemci rabijo doktoritze nemščine :-D) Raje poklic kot doktor - v tujini je mogoče bolje biti zelo previden :-).

      Izbriši
  4. Tudi mlajša sestra drži pesti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Nimam ne magisterija, ne doktorata...pa bi ga imela (raje drugega kot prvega), če bi imela toliko financ, da bi lahko še malo študirala. Tako imam pa samo stanovanjski kredit za naslednjih milijon let. :) Ampak, ne jamram, smo vsaj na svoje.
    Spodbujam pa vse, ki ste pridni in...še študirate! Bravo za vas, tako da tudi bravo zate! Držim pesti, da ti bo šlo super tole pisanje, ob treh navihancih.
    YOU GO GIRL!!! :)
    Sporoči kdaj bo zagovor - mogoče te pa pridemo poslušat. :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Techka, naj ti izdam skrivnost: študij ob delu ne funkcionira. :-)
      No, vsaj v primeru mojega običajnega delovnika ne. Finance, ja. :-)

      Ker pa omejitve za vpis niso grozne in ker se tudi meni lušta študirati, bom svojega bachelorja (brez heca) delala še naslednjih 20 let - ali pa do dneva, ko še zadnjič padem na enem in istem izpitu. Tako da ... možnost, ki jo lahko izkoriščaš tako malo časa, precej gre na živce :-) Bolje je počasi brati dobre strokovne knjige in se požvižgati na vse ostalo ... Ah in en semester stane 63 evrov - za en sam predmet, ki ga ponavljam že četrti semester in mi ne rabijo pošiljati skript, zato je tako poceni, drugače pa nekje okrog 100 evrov. Je pa res, da mi vseeno koristi pri delu, tako da ni čisto vstran vržen dnar.

      Izbriši
    2. Ja, res je, pri nas to čisto preveč stane in za moje pojme ne dobiš dovolj za to ceno. Osebno sem največ odnesla od seminarja in poletne raziskovalne šole na dveh univerzah v tujini ... kar je super, da je zdaj deloma nujno oz. vsaj olajšano. Osebno se verjetno (še) ne bi lotila tega (sploh ne pri nas), če me ne bi mentorica povabila v program mladih raziskovalcev, s čimer sem tako dobila službo in študij hkrati ... kar je fino, ampak več o tem morda res v eni od naslednjih objav ;-)

      Izbriši
  6. Aha, ti si mlada raziskovalka? Ja, potem pa verjamem, da to gre. Tudi moja starejša sestra je tako prišla do doktorata... Jst se pa tisti looooooser v familiji, ki ima samo univerzitetno izobrazbo. Pa se ne sekiram preveč. Ko bom zadela na lotu ali jackpotu, pa definitivno zagrabim še za kaj, ker potem mi verjetno ne bo treba nič drugega delat... ha ha ha! Je pa tole pri nas res kar malo preveč zasoljeno. No, ampak, saj pravim, pri delu, ki ga trenutno opravljam višje izobrazbe ne rabim, knjige (takšne in drugačne) pa za svoje potrebe kar pridno berem.
    alcessa, poznam nekaj ljudi, ki so prido vse doštudirali ob delu, hkrati pa tudi cel kup takih, ki so vse skupaj pustili. Tako da...jaz bom počakala na jackpot! Ali sedmico...potem se pa lotim.
    jzf, tebi pa samo čestitam! Da ti ob treh otrocih uspe še članke brat in pisat - kapo dol! :) Pa vmes ti ne zmanjka niti volje za tek in kuho... Ma, ti si super woman!!!
    Tud če vmes kak dan ne boš napisala vseh zadanih besed.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No, evo, pa imava povsem isto strategijo: zadeti na lotu, potem pa faks. Predvidevam, da tudi ti vplačuješ listke? Mogoče bi se morali zmeniti, da tista od naju, ki zadene na lotu, drugi plača študij? :-)

      Glede študija velikokrat pretiravam sem ter tja, ker me muči, da imam tako malo časa zanj in je vse skupaj vedno na robu izvedljivosti - zadnje čase sem sploh ironična glede večine stvari :-) Drugače pa tudi jaz poznam ljudi, ki so in ki niso doštudirali ob delu, najbrž je poleg motivacije to odvisno tudi od delovnika - moj se konča ob 18h, če imam srečo, in vikendi so prosti, če imam srečo, drugače pa niti ne. Zato pa pred spanjem z groznim užitkom preberem kakšen odstavek ali dva iz biblij za pravničice, res paše.
      Tako da se tolažim, da če študij ne rata, bom vsaj vedela, katere knjige naj kupim in preštudiram pred spanjem (slaba stran je, da v tem primeru nimam poslovno dragocenega papirja, na katerem piše, da obvladam in se mi splača zaupati prevode).

      Menda je v določenih podjetjih služba ogrožena, če ima folk doktorat, ker so dr. predragi? Vsaj pri nas je tako: obstajajo dohtarji, ki naziv skrivajo, da dobijo določeno službo, sploh, če že dolgo iščejo. Tako si jaz predstavljam problematiko dochtoritz germanistike: placov na faksih in v založbah je daleč premalo za vse, ekonomija pa jih niti ne rabi ...

      Izbriši
    2. eh, o volji raje ne bi, prav? ;) sicer pa hvala, ampak saj veš, vsak se trudi v svoji situaciji, a ni tako? z enim ali s petimi otroki, meni se zdi isto, če se odločiš, potem izpelješ oz. že najdeš način. eni imamo radi izzive :D
      sicer ne maram takega izpostavljanja, za moje pojme je vsaka ženska superwoman ;) (in itak, da ne napišem vsak dan toliko besed, razen če tudi blog in komentarji štejejo :P)

      Izbriši
    3. alcessa in techka, navijam pesti za vaju, predvsem za loto, pa ni nujno, da porabita za izobraževanje ;)
      Ja, tudi pri nas je že tako, da niti ni zaželjeno, da imaš previsoko izobrazbo, tako da ti v resnici ne koristi, razen zaradi lastnega občutka, kar je verjetno razlog, zakaj ti študiraš. Ravno včeraj sem se dobila s kolegico, ki se je enako vpisala v prvi letnik prava, ker želi "priti stvarem do dna", vendar ona niti ni več tako prepričana, da želi potem prevajati/tolmačiti … Meni se zdi vsako dodatno znanje prednost, ampak za to ni treba nujno imeti papirja v roki. Študij seveda da ustrezen okvir, (kolikor toliko aktualno) gradivo, tako da je s tega vidika pridobivanje novega znanja vsekakor bolj strukturirano in morda zato uspešnejše … je pa tudi tako, da se nekateri niti po x prebranih straneh (da ne rečem opravljenih izpitih) ne bodo počutili "dovolj" kompetentni za nekaj, nekateri pa tudi brez vsega tega. Ne vem, težka tema! ;)

      Izbriši
    4. Ja, itak, da je to kompleksna tema. In taka taka z veliko težo, za vsakega na njegov poseben način, se mi zdi. Vsekakor zaradi pomanjkanja časa nisem dejansko zagrenjena - nimam časa za to! :-)
      Jaz tudi spadam med ljudi, ki se jim nikoli ne zdi, da znajo dovolj, za take na moji sedanji univerzi obstaja "akademski študij" - vpisuješ lahko predmete na vseh fakultetah univerze, izpite pa delaš samo po želji - to bo najbrž moj naslednji, po možnosti dosmrtni način študiranja :-) (lušta se mi sociologije in ekonomije, zanima me, ali bi si upala vpisati informatiko, mogoče imajo na psihologiji ali književnosti kaj zame).
      Tudi meni se kdaj zalušta, da bi delala kaj drugega, pred naveličanostjo me rešujejo zelo različna besedila, iz katerih se vedno kaj naučim. In pa seveda dejstvo, da drugega dela ne bom dobila ...

      Kakor koli, zanimivo bi bilo izvedeti tudi o kompleksnosti tvojega dogajanja na tem področju, če pa dobim na lotu, bom seveda ... tiho molčala :-)

      Izbriši
    5. "taka taka" je indijanski poglavar rodu Komentirajočih, si vedela? Damn hitro pisanje! :-)

      Izbriši
  7. Itak, taka taka mi pogosto sedi na rami, tudi pri siceršnjem pisanju (btw: zadnjič mi je kolega, ki uči ikt oz. nekaj podobnega, pokazal, kakšno je dejansko desetprstno slepo pisanje in od taktrat (!) me prav muči in si dajem duška, rezultati pa kilavi, da me je kar srma)

    Ja, težka tema, obljubim, da napišem v kratkem eno tako "osebno" objavo s tega vidika. Sej veš, ko spišem tistih x000 besed za ta teden (ker sem seveda v zaostanku!) :P

    OdgovoriIzbriši
  8. Ojej, desetprstno slepo pisanje ... veš, zakaj se ga nočem naučiti? Ker bi potem morala ves čas gledati v zaslon (oči!), tako pa precej časa buljim v tipkovnico. Dober izgovor, ne?

    OdgovoriIzbriši
  9. Tole je pa prišlo pred moje oči ob pravem času! Sicer se spravljam (in to že čisto predolgo) "samo" k pisanju dveh diplom, ampak sem vseeno dobila en kup koristnih informacij - tudi za naprej, ko se kdaj spravim pisat kaj daljšega. Tako da hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Me veseli, če še komu pride prav! S tem namenom delim ;) Meni so se te informacije zdele prava eureka in mislim, da bi vsak študijski program morali začeti z enim takšnim uvodom ali seminarjem o (akademskem) pisanju (če že seznama glagolov nimamo …)

      Izbriši
  10. Kako sem dobil že programirano izrezanega kartico ATM za odvzem največ dolar $ 2000 na dan za največ 20 dni. Tako sem vesel zaradi tega, ker imam moj prejšnji teden in sem se ga uporablja, da bi dobili dolar $ 100,000. MR EDWARD daje ven kartico, samo da bi pomagali revnim in pomoči potrebnim, čeprav je nezakonito, vendar je nekaj lepega in mu ni všeč drugo prevara pretvarja, da imajo prazne kartice na bankomatih. In nihče ne ujame pri uporabi kartice. dobili tvoje DANES. Samo mu pošljete e-pošto prek job.blankatmcard@outlook.com +2349030153850

    OdgovoriIzbriši