sreda, 13. junij 2012

Kdo koga tu farba?

Varčevalni ukrepi? Naj mi, prosim, kdo pojasni, kaj je varčevalnega v tem, da vrtec pošlje za dva otroka, ki sta celo v isti enoti, na isti naslov in istega naslovnika dve kuverti z dvema položnicama za plačilo stroškov varstva, ki ju bo seveda treba plačati ločeno in še dvakrat plačati bančno provizijo. Seveda ni nepomembno, da je ena od položnic nekakšen nerazumljiv obračun, za plačilo pa nekaj evrov, ne ravno pojasnjenih.

Navadna državljanka očitno živim na nekem drugem planetu, kjer je "par" centov za papir, tiskanje, kuverto in pošiljanje strošek, ki se ga izogneš, če se le da. Z gotovostjo lahko trdim, da je v dveh oddelkih tega vrtca vsaj 15 otrok takšnih, ki imajo v istem vrtcu še kakšnega sorojenca ali celo dva. Ampak tudi ta seštevek je za javni zavod očitno le drobiž, ki ne sodi v sklop varčevalnih ukrepov.

Ah, kaj govorim. Da bi ugotovili, kateri otroci sodijo na isti naslov pod istega plačnika, bi gotovo potrebovali poseben super duper računalniški program 2.0, ki bi ga bilo treba mastno plačati in potem bi se sistem za nekaj časa itak podrl, ker uslužbenci ne bi znali rokovati z njim in bi imel najprej še tiste začetne težave, in bi bili zneski na položnicah (enojnih) zaradi vsega skupaj še bolj astronomski. Bom zdaj raje kar utihnila, ja.

Ps: Vlogo na CSD smo začuda oddali veliko pred rokom. Še vedno nimamo odločbe. Me prav zanima, kakšen poračun (in na koliko položnicah) mi bodo izstavili iz vrtca ...

5 komentarjev:

  1. :)
    A nisi v familiji ti bolj naravoslovne sorte? ;) Menda je zdaj sezona jurckov, tko da vsi hodijo po gobe...

    OdgovoriIzbriši
  2. Gobe (glive) so menda vmesna vrsta živih bitij, med rastlinami in živalmi (pojma nimam, ali so potem primerne za vegetarijance, jaz jih vsekakor jem), in zelo priljubljene vsepovsod, očitno :-)

    Pri nas je ravnokar začela veljati "štedilniška premija": če otroka ne daš v vrtec (ki jih itak ni dovolj za vse), ti država mesečno plača 150 evrov, če se ukvarjaš z njim doma. Ker se z otroki doma ukvarjajo predvsem mame, ki so torej subvencionirane, da si službo iščejo šele pozneje, če sploh, je to "štedilniška premija" ...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ampak daj, reci, da velja tudi za očete, sej tudi oni znajo stat za štedilnikom, ne? :S

    Sicer pa 150 evrov je kar ok, lahko tudi vsaj en del zasebnega varstva krije. Meni se zdi nepojmljivo, da bi se *moral* zaradi tega, ker imaš pač otroke (bodoče davkoplačevalce!) in ker slučajno ni dovolj prostora v vrtcu, odpovedati službi, karieri. Drugo je, če se ženska sama tako odloči, čisto spoštujem in "se divim", ampak come on - vse študije kažejo, da gre družbam, kjer so ženske kljub materinstvu v službah, veliko bolje, predvsem pa da so vse te stvari izvedljive in uresničljive (pst: pa še za otroke je po mojem bolje!).
    Ampak dobro, vsaka zgodba je zgodba zase.

    Mene predvsem moti metanje peska v oči s tem varčevanjem in zategovanjem pasu, ker nas to po moji kmečki logiki pač ne bo rešilo trenutne stiske. Če več porabiš (in to je kljub gledanju na vsak cent neizbežno, ker cene vsega nenehno rastejo), je treba pač več zaslužiti. Varčevanje gre lahko samo do določene meje, potem je efekt ravno nasproten, ni? Če to velja za mene kot posameznika, menda velja tudi za državo. Če pa država "ne zna" denarja pridobivati - od gopodarstva, pobiranja davkov, prodaje nepremičnin, drugih ustrenih ukrepov, potem pa naj zaprejo štacuno ... Vem, da pretiravam in da stvari niso tako enostavne, ampak vseeno, vse skupaj postaja že burleskno.

    OdgovoriIzbriši
  4. Si ne upajo, ker menda škodi karieri ...

    Takole suhoparno rečeno bi človek sklepal, da se naj vsaka družina kar sama odloči in pika. V divji resničnosti pa vse skupaj poteka drugače: ker ste starši na udaru, kar se tiče javnega mnenja, saj se vas bolj opazuje in se o vas več govori, kot o marsikateri drugi vrsti ljudi :-), sta se v narodovo zavest zelo močno zarezali dve nasprotni mnenji: 1) samo slabe matere otroka dajo v vrtec in hodijo v službo 2) samo slabe ženske otroka ne dajo v vrtec (varstvo) in ne hodijo v službo. Skratka, ne moreš da zmagaš. Potem so tu znanstveniki, ki pravijo, da so zaposlene matere zelo dobre matere, sploh pa so idealen vzor svojim otrokom, sploh hčerkam, da so manj depresivne in veliko bolj koristnega duha in razpoloženja, kar vpliva na celo družino. Potem je tu zakonodaja, ki pravi, da si mora mama ločenka/samohranilka od 3. leta otrokove starosti naprej začeti iskati službo, ker je bivši mož/otrokov oče ni dolžan preživljati (otroka že, nje pa ne) ...

    Tudi pri teh 150 evrih gre za varčevanje: ker državi ne uspe dati na voljo dovolj vrtcev, je ceneje, če plača starše, kot pa da začne graditi vrtce. Seveda pa mama, ki ostane doma, s temi 150 evri ne vplačuje v pokojninske sklade ipd., če doma ostane predolgo, nima dobrih možnosti na trgu dela, ostane doma, ne plačuje v pokojninske sklade ... in je na stara leta prejemnica socialne podpore. Se pravi, da država ni v resnici varčevala, temveč samo navidezno.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ko sem brala prvi odstavek, so mi šle kocine po konci in sem se že skoraj začela razburjati :) Tako lepo znaš nastaviti ogledalo in resnico ugrizniti v njeno najbolj kislo srž! Točno to. Vse skupaj je samo navidezno.

    OdgovoriIzbriši