ponedeljek, 4. junij 2012

Vročica nedeljskega dne

Da bi ostali v pravem stilu (vročina zunaj, vročina znotraj), smo včeraj za pozno kosilo prižgali pečico.

Poleg tople juhice (ipak smo bolani), sveže domače solate (iz našega vrta!) in koščka belega mesa (brez komentarja) smo postregli specialni "double-quiche". Polovica špinačnega, druga polovica špinačno-gobastega. Na koncu starša včeraj in danes pojedla obe strani, otrokom pašejo samo juhice, jogurti in podobne tekoče zadeve ... Slastno.


Za povečerjek/predspanjek pa še malo utehne hrane - domači čokoladni kukiji z indijskimi oreščki in mandlji. Končno našla pravi recept. Še boljši so bili kot kupljeni! Prisežem!




Še recept na hitro, ker je takooo enostavno in hitro (15 min priprave, 15 minut pečenja):
Pečico nastaviš na 190 st. C., pekač (ali dva) obložiš s peki papirjem. 
120 g zmehčanega masla, 
80 temnega sladkorja, 
1 jajce, 
vanilijev sladkor 
in 3 žlice mleka penasto mešaš. 


Na maso preseješ 150 g moke z eno žličko pecilnega praška 
in 20 g temnega kakava. 


Čez vsuješ 100 g nasekljane temne čokolade in 50 g oreškov. 


Dobro premešaš (z žlico ali spatulo) in z 2 žlicama ali pripomočkom za sladoledne kepice nadevaš kroglice na pekač. Kroglice v velikosti manjšega oreha (mi imamo radi manjše...) naj bodo pribl. 4 cm narazen, pred peko jih rahlo sploščiš z vilicami. Postaviš v ogreto pečico in pečeš 15 minut. Nato še pet minut pustiš na pekaču, potem predevaš na rešetko, da se ohladijo. Odlični so še malo mlačni, zelo dobri tudi pozneje, če vam jih kaj uspe shranit v tesno zaprti škatli (z veliiiiko ključavnico). Recept povzet po: Dobrote iz pečice, MK 2007.

***************

Ponedeljkov epilog, ki nekako sodi zraven k hrani za ozdravljenje - najslastnejša pošiljka na svetu! Komentar ni potreben ... ;)
Hvala, M!


5 komentarjev:

  1. Erm ... khm ... A bi te mogoče lahko prosila za majhno uslugo? Mi lahko poveš, kje so napake v tem odstavku: Je sais, je sais. Alors : vous avez été à Cannes samedi, le 19. juin. Vous avez habité à l'hôtel à côte de la grande maison observée et le soir, vous avez lu un livre dans le jardin après d'hôtel. Vous avez observé notre deux suspects dangereux.

    (zgodbo v popravljeni obliki nameravam objaviti poleti, mi jo je popravila tršica, razen tega odstavka, ker se zaradi linka ni dalo)

    Obljubim, da sem ti dolžna uslugo :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh kakšna lajtnga! :( Upam, da se ti ni mudilo ... Po novem si prizadevam za spletni blackout čez vikend (na pol prisilni), tako da ne boš mislila, da te gladko ignoriram, samo šele zdaj prihajam na čisto (da ne govorim o tem, da me je ugrabilo na tone perila ...).
    Skratka, upam, da ni prepozno, samo kaka malenkost ...
    Je sais, je sais. Alors : vous avez été à Cannes le samedi, 19 juin. Vous avez habité (jaz bi dala raje logé à oz. ce das habiter, potem brez predloga) à l'hôtel à côté de la grande maison observée (lahko tudi surveillée) et le soir, vous avez lu un livre dans le jardin de l’hôtel (ce gre za hotelski vrt, park ; ce gre za park blizu hotela pa dans le jardin devant, en face, à côté/gauche/droite de l’hôtel). Vous avez observé (lahko tudi espionné) nos deux suspects dangereux.

    OdgovoriIzbriši
  3. Oz. zadnji stavek je verjetno mišljen, opazili (?) ste nevarna osumljenca - potem je bolje: Vous avez vu/aperçu/remarqué/rencontré (ce ju je srecala) ...
    Žal v tem hipu ne utegnem pogledati celotne zgodbe oz. delov, ampak bere se prav napeto ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ne rabiš gledati celotne zgodbe: objavila jo bom prvi teden julija, je kar dolga.

    Najlepša hvala, zlata si (ne maram izkoriščati, ma istočasno nočem še enkrat objaviti zgodbe s kupom napak ...)

    V zadnjem stavku je mišljeno, da je sedela na klopci v parku pred hotelom in brala ter zagledala, nato pa opazovala oba osumljenca, ker sta pač bila tako blizu oz. vpadljiva. Pa skriti komisar je videl, da ju opazuje...

    OdgovoriIzbriši
  5. Aha, potem je lahko tudi vous avez suivi du regard/des yeux ... ali pa vous avez aperçu et puis observe nos deux suspects dangereux. Nekako se mi zdi, da je veliko glagola observer, pa želim na vsak način najti sinonime ;) morda lahko pri hiši daš - la maison surveillee?

    Sicer pa ni za kaj, happy to help, še kdaj, če boš rabila :)

    OdgovoriIzbriši