ponedeljek, 8. junij 2015

Pozno prepozno

Nikoli, res nikoli nisem marala zamujanja. Tata me je naučil, da raje pridem 10 minut prej kot točno ali bognedaj prepozno. Podobno sem potem aplicirala na domače naloge (razen če so se mojim možganom zdele tako nepomembne in brezvezne, da sem nanje čisto pozabila), na faksu na študijske obveznosti, kot odrasla oseba na delovne obveznosti. Resda sem tisti manevrski prostor postopoma zmanjševala in je včasih bolj podoben mišji dlaki kot udobnemu prostoru za premislek, zadnji popravek, globok vdih ali kako nedelujočo trivialnost v smislu internetne povezave, dobave z električno energijo ali celo delovanje spletnega portala za urejanje projektov. Ampak načeloma še vedno velja, raje prej in v okviru dogovorjenih rokov, pa četudi se moram privezati za računalnik do 3h zjutraj. V nasprotnem primeru oz. če vem, da bo trajalo dlje in da ne bom zmogla, sem vedno prej opozorila, prosila za podaljšek, in seveda v večini primerov se z normalnimi človeškimi osebki da vse dogovoriti.

Potem so tu druge vrste osebki, takšni, ki odobrijo podaljšek, a ne postavijo točnega roka. Postaviš si ga sam, a ker nimaš občutka, da je rok vklesan v skalo, malo odlašaš, malo premišljuješ, ob naslednjem srečanju omeniš svojo zamudo in ker ni vtisa, da gori voda, si še malo bolj sproščen (odlašaš, se pretvarjaš, da je vse superduper). In potem gre skoraj vse mimo. Ker ugotoviš, da je oseba pač samo prijazna in noče težiti in priganjati, ker ve, kako je imeti doma majhne otroke in se spraviti k resnemu (akademskemu) delu. Ker je po naravi skrbna in materinska. Ker verjetno zaupa v tvojo odraslost in odgovornost.

Sram me je v dno duše in v resnici ni pametnega izgovora. Ja, groba različica je oddana, nič ni v resnici zamujeno. Vendar se počutim neodgovorno, kot tisti luzer, ki poskuša skozi zadnja vrata spraviti seminarsko nalogo, čeprav so vsi roki že zdavnaj mimo. Poleg tega imam občutek, da bi potrebovala še tri mesece, da dodelam idejo, kaj šele ubeseditev (v francoščini!). In vse to v meni poleg sramu zdaj zbuja še jezo. Kar pa niti ni slabo. Mogoče se pa le kaj premakne … in se znova vrnem na tire začrtanih urnikov in srednje-/dolgoročnih terminskih načrtov. Ne glede na to da je zdaj popolnoma jasno, da ni možnosti za podaljšanje pogodbe. Da me od novembra naprej čaka več negotovosti in v vsakem primeru manj časa za dokončanje D zadeve. Da se zaključuje eno idealno in sanjsko obdobje in bo vse, kar bo sledilo, težje, napornejše, stresnejše. Ampak ja, imela sem svoje obdobje in to sklepanje kroga ne sme biti razlog za malodušje in depresivnost. Kvečjemu brcavrit, da se še bolj podvizam. A ne?!

Za tmurno objavo vsaj vesela foka: s češnjami je vse lažje … :) 


7 komentarjev:

  1. Na srečo je naš možgan prilagodljiva zadeva in stvari pod določeim pritiskom dobavlja hitreje in bolje ... tako vsaj moja izkušnja. Najbrž za tem stoji kup ene milijone let stare, pametne biologije: stres pomeni potrebo po hitrih odločitvah, ki morajo biti pametne, drugače se izbrišemo iz Darvinove lestvice :-)
    Zadnja leta sem tako po delovnih ultramaratonih največkrat naprej vsa začudena ugotovila, vedno znova, da nisem vedela, sploh, da toliko zmorem, kadar res ni izbire. Pri vsem tem pa se ne morem ravno pohvaliti z mirno biografijo, polno udobja, kljub temu me sposobnost možgana to deliver if necessary vedno znova preseneti.

    Preprosto povedano: bo že. Res bo. :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala, alcessa (in dobrodošla, you've been missed!) Ja, možgan je res ena fascinantna reč in menda je bilo v več raziskavah dokazano, da nekateri pač bolje delujejo/mo pod večjim stresom - več kreativnosti, prodornosti, skratka bolje v vseh pogledih. Ne vem, kako se dolgoročno obnese, najbolj me je strah šlamparije, ampak dokler imam to v mislih, menda lahko preprečim … Stres je pa itak kul in škodi samo, če misliš, da škodi (http://www.ted.com/talks/kelly_mcgonigal_how_to_make_stress_your_friend) Ja, zmorem(o) in bo že in konci so v resnici fajn.

    OdgovoriIzbriši
  3. Trajen oz. dolgoročen stres ni v redu, pavze so nujno potrebne (spet izhajam iz lastnih izkušenj, ker sem premalo prebrala na to temo (hvala za link!): ravnokar crkavam od preveč selitvenega stresa, ki se bo še vlekel :-) in ugotavljam, da bo treba vnesti več zabave) - ampak s posameznimi projekti določen čas povezani stres bi ti mogoče lahko pomagal (kot seveda že veš).

    Se boš potem preselila na drugo stran? :-) Med nas za to plačane izvajalce jezikovnih del? :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Bo, bo... Sam optimistično naprej!
    Držim pesti, da se ti jeseni čimprej vse uredi...

    Lohka maš pa še enega otroka. :P
    A ni tako, da se potem D zamrzne?

    OdgovoriIzbriši
  5. Aja, sorry, matematika nikol ni bila moja vrlina... 9 mesecev, pa to...
    SORČI. :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Hehe, Techka, ti ga pa pihneš. Ne da nisem pomislila na to (kill me!), ampak to bi bilo samo odlaganje neizogibnega in v resnici se želim tega hitro in čim prej rešiti. Samo saj veš, enkrat so taki dnevi, drugič drugačni, bo pa fino, ko bo ta zgodba zaključena, ne glede na to da ne vem, kam bom potem padla, v grozljivko al v kak zanimiv, pustolovski roman … ;)

    OdgovoriIzbriši
  7. definitivno pustolovski roman! :-)

    OdgovoriIzbriši