četrtek, 9. maj 2013

Povečerjek

Ker sem imela pred časom malo težav s hitrim upadanjem sladkorja in posledično slabim počutjem, se je moj dragi odločil, da mi na vsakem koraku malo "popestri" življenje s krajšo ali daljšo pridigo o rednem hranjenju, na vsaj tri ure, ja, o živilih z nizkim glikemičnim indeksom, ki me bodo za dlje nasitila in upad sladkorja v krvi ne bo tako drastičen, o zdravnih prigrizkih in podobno. Ja, saj jaz to že vse vem, ampak ko sem v tistem svojem delovnem/lenobnem zagonu, pač ne gledam na uro, ker me samo opozarja, kako prehitro teče zadnje čase. Me je pa spravil v zelo dobro voljo en .pdf s tabelo živil in količinami OH in vrednostjo glikemičnega indeksa in takimi finimi "statističnimi" podatki, kjer je bil na koncu predstavljen primer dnevnega jedilnika - 6 obrokov - zadnji je bil imenovan povečerjek! In to je dovolj, da se zdaj bolje počutim, ko se ob večerih ne morem upreti temu, da si ne bi pripravila "še kaj malega" za pod zob. Pa niti ne za to, ker bi mi sladkor padel, bolj imam ene take magdalenicaste priokuse sladko-slanih kombinacij, ki jim je pač treba ugodit. V hipu, itak!






4 komentarji:

  1. Ha ha ha - povečerjek :D Je na sliki marmelada s sirom? Tudi jaz imam rada take kombinacije - med zadnjimi je jabolko med običajno (zelenjavno) solato.

    OdgovoriIzbriši
  2. Jaaaa, domača slivova marmelada in na tanko narezan sir :-) To sem prvič poskusila pri 15ih pri eni sošolki (kjer so imeli krasno kuhinjo z izhodom na vrt, ampak to je že druga zgodba ;-)) in mi je bilo jako čudno takrat, potem sem pa kar enkrat navdušena postala nad to kombinacijo
    Jabolka so super v solati, posebej taka sočna in čvrsta :-) V Bruslju sem pa v menzi ene od institucij jedla celo solato z (med drugim) rozinami! Ni bilo slabo. .. (ampak doma ne grem tako daleč)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz obožujem ravno obratno: sir s sadjem :-) (prvič jedla v Ljubljani, na otvoritvi neke razstave) ... ali pa rdečo papriko s pašteto (paprika je namesto kruha). No, finsko (švedsko) solato z ananasom še prenesem, če ni prepogosto, ma rozinam bi se najbrž izognila ... :-)

    OdgovoriIzbriši
  4. Joj, jaz sem obsedena s papriko! :) Ena od nujnih sestavih, ki mora biti vedno v hladilniku. In vse kaže, da sem z njo okužila tudi tamalidve, sploh starejšo (win!) :)

    OdgovoriIzbriši