ponedeljek, 3. september 2012

September in lačni otroci


Morda samo jaz poslušam napačne stvari, ampak v zadnjih dneh sem vsaj trikrat (spet) slišala govoriti o tem, da so slovenski otroci vse bolj lačni. Da so obroki v šolah njihovi edini topli dnevni obroki, da jih vse več doma trpi veliko pomanjkanje in živi ob praznih hladilnikih.

Ne morem si pomagati, da se ne bi ob teh izjavah zgrozila, vi ne? Je to res mogoče? Vem, prihodki so vse nižji, hrana vse dražja, povišanja bodo (domnevno zaradi suše) v jeseni še višja, ne le pri žitu, ampak tudi pri mesu, mlečnih izdelkih, skratka vsem ... Vse več družin, starejših bo s težavo shajalo čez mesec, če sploh. Humanitarne organizacije že zdaj ne zmorejo več pomagati vsem, ki bi to želeli.

Take novice in slike, ki jih zraven vidim (ali si jih predstavljam), me pretresajo. Res ni pošteno, vsi si zaslužimo dostojno življenje. Ampak po drugi strani sem pretresena, ko vidim, da se mnogim niti ne da več znajti, zbrati moči, da bi se rešili iz te situacije. Gredo rajši po paket. Predstavljam si, da je to hudo in je treba požreti ves ponos, da greš nekam reč, da nimaš kaj dati v lonec, da ti je zmanjkalo denarja za preživetje. Grozljivo.

Hkrati pa berem, da večji slovenski kmetje le s težavo najdejo koga, ki bi jim pomagal pri obiranju pridelkov. Pa se spomnim na starejši upokojeni par, ki vsako leto poleg vrtnin, ki jih pridela na svojem vrtu, pomaga pri nekem kmetu v zameno za jabolka in druge pridelke. Tudi sama sem letos kot vrtnarka začetnica nekaj pridelala, večine pa ne, ampak s kakšno izmenjavo sem prišla tudi do npr. kumar in stročjega fižola, ki so se nam spridili. In smo vseeno jedli, dobro, zdravo in domače. Vem, to ni isto. Ampak vseeno ne razumem, kako je mogoče, da so otroci lačni. Česa točno so lačni?


Tudi moji hčerki sta s septembrom spet zakorakali skozi vrtčevska vrata. Med poletjem sta veliko časa preživeli z mano, najbolj pa so se mi v spomin vtisnili prizori, ko sta na izletu (brez sladoleda, trampolina in podobnih nujnosti za vsakega otroka) s slastjo vsaka pojedli po tri nektarine, ko sta na travniku pri starih starših zobali ribez z grma, ko mi je starejša pomagala pasirati paradižnik za mezgo, ko sta vozili kolo pred blokom in opominjali sovrstnico, ki je jedla čips na pločniku, da je treba lepo jesti, da hrana ne pada na tla, če pa že, da jo je treba nesti v travo, da jo tam pojedo ptiči ali druge živalice, ko je mlajša na obisku odklonila sadni sok in želela piti vodo, ko sta sedeli pod drevesom in vsaj pol ure kot po tekočem traku in brez prerekanja in ugovarjanja jedli ne najbolj sladke, ampak nonotove češpe.

Vem, ne morem primerjati svojih otrok z otroki, katerih starši so brezposelni ali v slabših službah z nerednimi in mizernimi plačami. Vem, moji otroci imajo polne riti vsega. Ampak vseeno težko verjamem, da tudi drugi slovenski otroci (in družine) nimajo možnosti in priložnosti, da se tako ali drugače najejo dobrih in zdravih živil. To, da včasih otroci brez zadržkov govorijo, da ni kaj jesti, da so lačni, pa si čisto brez težav razložim tudi z domišljavostjo in prezasičenostjo s tv dobrotami od "mlečnih" rezin do Im lovin' it packarij ... Tudi moja najmlajša je bila včeraj popoldne lačna in jokava, ampak pri večerji pa je vedela, da mora pojesti pripravljeni obrok, sicer bo morala lačna od mize ...

Ne vem, morda mešam hruške in jabolka in gre za čisto druge stvari. Ampak preprosto ne razumem.

8 komentarjev:

  1. Pa ravno danes sem nama kosili skuhala za kakšne 3 evre, če sploh :-) Tako sem sita, da komaj sedim :-) (juha iz buče hokaido (skuhana v vodi z začimbami plus 3 žlice smetane na koncu) (btw. menda se tudi hokaide da gojiti na lastnem vrtu ...)

    Ko so pred nekaj leti pri nas spreminjali zakonodajo v zvezi s plačili iz naslova zavarovanja za brezposelnost, so najprej uvedli začasno brezposelnost, ki traja eno leto in ti prinese izplačila, odvisna od tvojih vplačil v času zaposlitve, in pa dolgotrajno brezposelnost, ki se začne s 13. mesecem in traja, kolikor pač traja. Za t.i. dolgotrajno brezposelnost vsaka prizadeta oseba oz. družina dobiva prispevke v enotni višini, razčlenjene na enoten način, torej neodvisno od tega, koliko si vplačeval v zavarovanje. Država ti plača stanarino, elektriko, ogrevanje ipd. do določene velikosti stanovanja in ti poleg tega nameni še kakšnih 350 evrov mesečno, s katerimi moraš znati razpolagati (na osebo, za otroke veljajo posebne kategorije, ravno tako za partnerje ipd.). Ker si brezposelna oseba s tem ne plačuje samo hrane, ta znesek trenutno obsega 2,55 EUR za hrano za eno osebo na dan. Sliši se absolutno grozno, pa v resnici ni: pri nas večina hrane ni grozljivo draga (vsaj tista, ki mene zanima, mleko, moka, kava, riž, zelenjava ...) oziroma obstaja ponudba v veliko različnih cenovnih razredih. Tako sta dva dolgotrajno brezposelna naredila raziskavo, sestavila recepte in se iz brezposelnosti prebila s knjigo o tem, kako zdravo in dobro jesti za 2,55 EUR na dan. Samo 2 pogoja je treba izpolnjevati: 1) imeti moraš vsaj malce časa za iskanje najbolj ugodnih ponudb. 2) Dati se ti mora kuhati.
    Ker tudi sama spadam med ljudi, ki ne verjamemo v šopirjenje kot dokaz našega zavidanja vrednega standarda in torej veljajo načela varčevanja (trd kruh se poje, ostanki se porabijo, pri posameznih jedeh, ki jih redno kuham, razmišljam o točno primerni količini, da ni preveč (prenažrtost) ali premalo (dodatno prenažiranje) itd. itd. Itak, da veš, o čem govorim) in pametne izbire (jejmo stvari, ki nam res pašejo, modnim smernicah sledimo samo, če pašejo k nam ...), sem seveda tudi mnenja, da iznajdljivost in skromnost šele pokažeta, kdo je res pravi mojster. Življenja namreč.
    Kot zastopnica tega odnosa pa sem avtomatsko izpostavljena očitkom o aroganci in samovšečnosti, ker da si "mislim, da sem nekaj več" - ni važno, da to ni res, pomembno je, da si enostavno ne znam predstavljati, kaj bi bilo pri tem odnosu tako nenaravnega oziroma zakaj se človek ne bi potrudil, če lahko? Če ne gre oz. stvar ni uspešna, je seveda treba pomagati!
    Pri nas so zelo razširjeni paketi Tafel (Miza): mogoče sem ti že pravila o njih. Supermarketi organizaciji podarijo živila, ki jim bo kmalu potekel rok trajanja in se izognejo plačevanju ogromnih stroškov za odstranjevanje. Tafel jih podari naprej, PREDEN jim preteče rok, ali pa skuha kosilo in ga ponudi vsem potrebnim. Itak, da ni lep občutek tako javno spadati med revne, AMPAK ti ljudje nam dejansko pomagajo, saj je grozen občutek tudi, da bi sicer še več hrane po nepotrebnem končalo v smeteh...
    Kot otrok sem bila kar ... željna dobre hrane :-), ma ne vem, če bi ji dandanes rekli luksuz, čeprav je je bilo veliko in vseh vrst.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, to je to, iznajdljivost, prilagodljivost, ne-jokanje, ampak aktiviranje! Kosilo za 2,5 eur je že kar fajn, po mojem, tudi pri nas se da dobiti dobre, polnovredne stvari v razumnih (nasitnih) količinah. Žal pa opažam, da pri nas v trgovskih verigah ljudje kupujejo vse bolj "zanič" hrano, če se lahko tako izrazim, bel kruh, banane, paštete, golaže v konzervah ipd. Tega preprosto ne razumem. Tudi če delujem arogantno zaradi tega, ampak mislim, da za to, da dobro ješ, ni treba imeti ne vem koliko pod prstom. Je pa res, da ne moreš ravno vsak dan mesa jest, ampak saj, a nismo tudi mi zrasli v enih časih, ko ni blo ravno vsega v izobilju? Ne vem, no, ne razumem stvari, ljudi, pa tudi tega, da mediji zdaj prav tekmujejo v tem, da bi v ljudeh zbudili čim več slabe vesti - ali kaj? Jaz se že iz svojih šolskih časov spomnim, da je bilo veliko otrok, ki niso imeli ravno veliko in so s težavo kupovali (rabljene, ali si sposojali) šolske potrebščine. Zdaj se pri nas govori, da je (že?) več kot polovica otrok takih, ki si komaj privoščijo šolanje (čeprav je zastonj!) ...

    Hokaido buče smo uspeli vzrediti, ena že doma čaka na pokončanje! :) Danes še ne, ker kuham samo zase, ampak kmalu nekaj pade (juha + pa kakšna pita me matra).

    OdgovoriIzbriši
  3. Vau, čestitam za hokaido buče :-) (zelo jih imam rada)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tudi meni je ena vzgojiteljica iz vrtca pripovedovala, da vse pogosteje videva v ponedeljek zjutraj sestradane otroke, ki kar padejo po vsem, kar jim v vrtcu ponudijo. Kar se mi zdi naravnost grozljivo.

    Sem pa v nasprotju s tabo brala članek o tem, kako je marsikdo želel iti sezonsko pobirati sadje in zelenjavo, da bi zaokrožil svoj dohodek, pa sploh ni bilo tovrstnih ponudb in tudi ko so naravnost vprašali, so kmetje rekli, da so že predčasno pokrili vse sezonske potrebe.

    OdgovoriIzbriši
  5. Joj, meni vzgojiteljice vedno pripovedujejo, kako mojidve brzinsko zmastita vse, kar jima ponudijo (sploh mlajša), tako da čisto mogoče je vmes tudi kaj tega otroškega (naravnega) nagona, da se je treba v skupini zagrebst. Mah ne vem, grozljivo ja, tudi če je samo en tak primer. Si pa vseeno želim, da bi bilo to poročanje, ki ga je bilo v zadnjih dneh spet več, malo bolj napihnjeno, kot je res, pač zaradi bombastičnosti in vsesplošnih trendov, da je treba (vse bolj neobčutljivo ali kakšno) javnost čim bolj šokirati ...

    Glede kmetov pa ne vem, morda imam srečo, da živim v malem kraju ... Je pa res, da so ljudje vse bolj nezaupljivi in da ni več (toliko) menjav v "naturalijah" kot včasih ...

    OdgovoriIzbriši
  6. Ma iz katerih razlogov so ti otroci lačni - večinoma?

    Menda v obdobjih gospodarske krize velikokrat prihaja tudi do ... njivske samopostrežbe, npr. v Španiji (pri čemer v glavnem ne gre za starše lačnih otrok, temveč čisto navadne tatinske bande, obupance in drzneže, ki ukradejo vse, kar lahko (zakoljejo živino, jo razrežejo in odnesejo meso)...)

    OdgovoriIzbriši
  7. Saj to, tudi jaz se sprašujem česa točno s(m)o lačni in bomo lačni, ko bodo cene šle (še bolj) gor ...

    Tudi pri nas se menda že pojavlja takšna "samopostrežnost" - potem so pa ljudje menda še celo arogantni, če jih kmetje zalotijo, v smislu, kaj, kaj pa se šopiriš, a mal koruze/bučk/krompirja itd. si pa ne morem vzet? sej maš celo njivo ... Predrznost in nespoštljivost do vsega in vseh. Tja smo prišli. Vse je naše in vse nam pripada.

    OdgovoriIzbriši
  8. Pred dolgimi, dolgimi leti, ko sem bila majhna, so bili v mojem mestecu lačni predvsem otroci pijancev (in kadilcev) itd., torej taki, za katere se starši enostavno niso hoteli pobrigati. Poznala sem tudi družine z otroki, ki so bili revnejši od mene, pa je mama garala v službi in na vrtu, da so imeli vsaj za jesti dovolj (kar na podeželju ni bil prevelik problem, zemlje je bilo dovolj tudi v mestecu), foter pa ... kao da ga nema. Ali pa so mame zbolele za prepričanjem, da je delo na zemlji sramota in grdo in neprimerno zanje (= "meščanke") in tudi v tem primeru so nastradali otroci, jasno.
    Celo tako zelo sem stara, da smo mulci velikokrat slišali očitke, če smo hoteli jesti kaj iz trgovine (špagete pa Munchmallow pa pomaranče ...), češ, a nam doma pridelano ni dovolj dobro ... No, pa tudi delali smo za hrano, sicer prostovoljno, vendar precej in že od malega.
    Tako vedno pomislim na krivdo staršev, kadar slišim, da so otroci lačni. To sicer ne pomeni, da so v resnici starši vedno krivi, ma na osnovi mojih doživetij jim na čustveni ravni skoraj vedno pripišem krivdo, zato si o tej temi ne upam reči nič splošnega :-)

    OdgovoriIzbriši