torek, 20. marec 2012

Journée francophone

Bonne fête de la francophonie!


V tem tednu povsod po svetu potekajo dogodki v počastitev Frankofonije, združenja 56 držav članic in 19 držav opazovalk, ki si prizadevajo za sodelovanje, solidarnost in širjenje temeljnih človekovih pravic ob hkratnem spoštovanju jezikovnih in kulturnih razlik, predvsem pa se seveda zavzemajo za širjenje francoskega jezika. Skratka zanimiva mednarodna organizacija :) (Mimogrede, Slovenija je v njej država opazovalka.) Učenju francoskega jezika pa je posebej namenjena organizacija Alliance française.

Pri nas je širjenju vsega francoskega predan Inštitut Charles Nodier, ki ima zavidljivo knjižnico in mediateko, redno pa organizirajo tudi različne dogodke, bodisi v samem inštitutu ali na drugih lokacijah. Potem so tu še različni lokalni dogodki in seveda pomladno/poletni festival šansonov La vie en Rose, ki pa ni strogo vezan na francoske šansone, ampak vseeno zanimiva prireditev.

Dogodkov in dogajanja je skratka veliko, francoska kultura si vsekakor zasluži širjenje (tako kot vsaka druga, seveda), predvsem pa bi se že lahko znebila tistega predznaka zapletenega jezika, ki se ga je težko naučiti.

PS: Če želite malo "stestirati" svoje znanje (ne samo francoskega jezika, ampak tudi drugih in širše kulture, geografije, kemije ipd.), obiščite tole stran - z vsakim pravilnim odgovorom prispevate 10 g riža Svetovnem programu za hrano ZN.

Ni komentarjev:

Objavite komentar