četrtek, 5. januar 2012

Mini puhasta sreča

Priznam. Zatajila sem cimet in razvila novo pekarsko obsesijo. Še eno tako vezano na zimski čas, praznike, spomine na otroštvo, ko smo pri sorodnikih jedli ali dobili v dar kakšen dober italijanski - panettone! Odkar imamo otroke, nam doma tudi nikoli ne zmanjka suhega sadja, sploh rozine in brusnice so must in tako je logično, da sem ta recept v kratkem času "preizkušala" kar dvakrat, enkrat še lani (kot rezervno silvestrsko sladico) in drugič čez par dni, ker sem preprosto morala preveriti, če je to res tako dobro (in če gosti niso samo preveč prijazni do pekarice...).

Začne se s kvašeno brozgico (150 ml tople vode, cca 100 g moke in cca 12 g suhega kvasa), ki mora eno uro počivati in rasti.

Potem posebej penasto zmešamo 75 g sladkorja in 45 g moke, dodamo eno celo jajce, 60 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka in naribano (po možnosti eko seveda) pomarančno lupino (po okusu, želji).

Ko je masa lepo gladka, postopoma dodajamo moko (cca 200 g).


Ko se masa že lepo sprime jo prevrnemo na pomokano delovno površino in še ročno zgnetemo, pri čemer postopoma dodajamo moko (skupaj od 50 do 80 g oz. toliko, da se ne lepi na prste). Na koncu vmesimo še suhe brusnice (cca 120 g ali še več, če imate te zadevščine zelo radi). Potem testo spet prestavimo v posodo, dobro pokrijemo in pustimo vzhajati še eno uro, da naraste na dvojno količino. (In pri tem ne odpiramo nobenih vrat, hodimo po prstih in ja, raje sploh ne govorimo ... saj veste, vraže in to.)
 

 
Potem oblikujemo kepice in jih postavljamo v modelčke, lahko kar model za mufine, vsako luknjo pa obdamo s peki papirjem, da se panetončki lepo dvignejo. Na koncu jih posujemo z mandljevimi lističi. In spet pustimo počivati kakšno urco (oz. kolikor zdržimo ...).


Končno! Ko spet zrastejo, jih  vtaknemo v pečico, nastavimo na 190 stopinj in pečemo kakšnih 20-25 minut.


In potem počakate ravno toliko, da jih lahko vzamete ven iz pekača in ... 


uživate! :) Dober tek!


* Predstavljene količine so polovična porcija glede na originalni recept in iz njih nastane 12 malih panetončkov (velikost muffina).
** Jaz sem uporabila eno lepo domačo moko, ki ni čisto bela bela, originalen recept je seveda z belo moko, ampak mislim, da lahko tudi kombinirate, kakšna mešanica s pirino moko bi bila lahko krasna. 

1 komentar: