petek, 27. januar 2012

Petkov posladek


Ker je petek in ker je kruh najboljši posladek, posebej če je svež in domač in po njem lepo diši še ves večer (to dobro ve tudi Vanja z eno levo in eno desno). Tale je na sliki videti malo kilav, ampak je odličnega okusa (pirina in polnozrnata moka z lanenimi semeni). 

Mmm, ne rečemo zastonj "dober kot kruh".


Gagner son pain ou sa croûte
Le pain et le vin sont le commencement d'un festin
Ca ne mange pas de pain 
Long comme un jour sans pain  
Nul pain sans peine 
Les mains noires font manger le pain blanc
Changement de corbillon (= corbeille) fait appétit de pain bénit

4 komentarji:

  1. Nul pain sans peine - brez dela ni jela ... ne da?

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja, tako nekako, po občutku bi rekla, da morda še stopnjo več - napornega dela, prizadevanja, truda, skoraj trpljenja ;) (my kind of stuff, ko pridejo vse lepe in prijetne stvari na vrsto šele, ko oddelam tisto, kar je treba)

    OdgovoriIzbriši
  3. Res je, peine ni delo, ampak je pa podoben učinek obeh izrazov (delo - jelo = rima / pain - peine = zelo podobni besedi)

    Sama sem zadnje čase povečala količino dnevnosobnega športa (skakanja po gospodu Krostrenerju) in zdaj je vse lažje :-) No, pa muska, seveda, za superpunce in to :-)

    Vse za ljubi kruhek :-)))

    OdgovoriIzbriši
  4. Tegale gospoda ti malo zavidam, ker je že nekaj časa, odkar sem opustila tedensko vadbo, ker preprosto nisem utegnila vsega, še najmanj sledenja nekemu fiksnemu urniku vadbe ... in vsak teden si rečem, da moram zmanjšati št. delovnih obveznosti, pa se kar nalagajo (tudi mimo moje volje, resno!). Na srečo sem vsaj vikende uspela mentalno rezervirati za ne-delo pa take in drugačne posladke ;)
    Človek pač ne živi samo od kruha, ne? :)

    OdgovoriIzbriši