četrtek, 17. november 2011

Še malo politike

Pa ne tiste, o kateri trenutno na dolgo in široko pišejo in govorijo in slikajo vsi mogoči mediji. Ampak tiste, o kateri bi morali slišati in se pogovarjati pogosteje, pa se pojavlja le takrat, ko čeznjo robantijo taki ali drugačni strokovnjaki in taki in drugačni uporabniki. Dovolj suspenza. Na tapeti je jezikovna politika. Ja, nova slovenska jezikovna politika, ki se že dolgo pripravlja in menda je zdaj že oblikovan "osnutek delovne verzije", kot nam je na konferenci o terminologiji povedal eden od pripravljavcev, dr. Marko Stabej.

Dobro, kakor koli, to, da traja sto let, ni nič novega pri nas. Pohvalno je, da se že nekaj dogaja in moram priznati, da me zanima, kakšne bodo nove smernice, ugotovitve. Že zaradi zgoraj imenovanega jezikoslovca, ki se ga že iz študijskih let spomnim po pragmatičnem, uporabnem pristopu k slovenščini. In zdaj s pričakovanjem čakam, kaj se bo iz vsega skupaj izcimilo. Upam, da bo nova jezikovna politika za slovenski jezik uporabna in pragmatična. Za vse nas, ki nam je namenjena.

3 komentarji:

  1. Odkrila blog via Moosings, se naročila, berem za nazaj, hvala za to povezavo :)
    Lp, Katja

    OdgovoriIzbriši
  2. O jezikovni politiki se bodo pogovarjali tudi jutri na knjižnem sejmu (Jezikovna politika v službi družbe http://www.knjiznisejem.si/program-sejma/debatna-kavarna-urnik/)

    OdgovoriIzbriši