torek, 20. december 2011

Dobra kava

Glede na to, kakšen kavomanijak sem, še malo pišem o tej opojni in (če imam srečo) poživljajoči substanci, a ne? Naj hitro malo popravim.

Dejstvo 1: Kava je moja prva in najstarejša ljubezen. Pri 11-ih ali 12-ih letih je bilo v šalci več mleka, njegova količina pa se z leti in izkušnjami seveda manjša. V študentskih časih je bilo polnjenje kafetjere prvo jutranje opravilo - res! No, v resnici sem se v najboljših časih izmenjevala s cimro, enkrat ena drugič druga, seveda pogosto tudi kar dve kafetjeri hkrati, normalno.

Opažanje 1: V blaženem stanju me je telo poskušalo prepričati, da lahko pijem še kaj drugega in ne ravno kave, a si vsaj ene kave (z malo mleka) na dan nisem pustila vzeti.

Dejstvo 2: V kafetjero ni dobro dajati prefino mlete kave, ker se potem vse zabije. Preverjeno. No, zdaj imamo novo kafetjero in kava spet pride gor vsa in je božanska. Aja, pa po novem imamo tudi mlinček in sveže mleta kava je res neprimerno boljša osnova za dobro kavo. Edini problem je, da bo menda kave Dante's Inferno kmalu zmanjkalo. Na srečo je domači kavomanijak št. 2 že ugledall novega dobavitelja, še cenejšega (pa še nekaj v smislu free trade in to).

Opažanje 2: Že nekaj mesecev se v domačem logu veliko bere, posluša, gleda in govori o kavi in načinih priprave in najboljši možni kavi, ki jo želimo sproducirati doma. Glede na dejstvo 2 sem jaz že zelo srečna in vesela in si kaj več niti ne želim. Res. Še najmanj si želim kakšnega večjega (gradbinskega?) posega v kuhinji in preurejanja vodovodne napeljave. Tudi če bi s tem naredili primerno dobrodošlico tej lepotički




Sicer ne razumem nemško, ampak z njim se strinjam!


Čeprav moram priznati, da me pogled na to barvo in zamišljanje teh vonjav skoraj malo vzburja (ni zastonj espresso-porn...)

8 komentarjev:

  1. Z malo vztrajnosti se dalče pride - če ne drugam, pa spet domov, kjer ti bomo kaj dobrega sharali! ;)
    Jaaa, čikorja in kfe! 28. 12. bo na TVS1 ob 20h - navdušena! (mi smo kupili tudi DVD ;))

    OdgovoriIzbriši
  2. Od ene kavomanke drugi toplo priporočam Cafetino na Starem trgu v Lj. Fanta se zelo spoznata in kavo ti zmeljeta za tisto pripravo, ki rečeš. Se pravi, če rečeš kafetjera, pol vesta, kaj je kafetjera in kako zmlet. Meni sta najbolj všeč Cuba in Papua, ma ima še dosti finih :P

    OdgovoriIzbriši
  3. O poznano in preizkušeno! :) Nazadnje sem kupila tisto hudo (močnejšo) Etiopsko, Papua je tudi meni všeč, pa njihova hišna Excelsior je tudi boljša od marsikaterih, dostopnih po trgovinah.
    Nas je pa danes popoldne razveselila ena nova pošiljka kave, ki čisto zares diši po jagodah, gozdnih sadežih! Aja, pa dobra je tudi! :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Tell me more, lepo prosim ;-)

    OdgovoriIzbriši
  5. Naročena je bilo tukaj (http://shop.squaremilecoffee.com/products/red-brick) in je prav nora! V torek (20.) sva dobila kavo, ki je bila pražena 15.12., kar je fino. Vredna malo višje cene - pa itak so prazniki in se je vsaj zdaj treba malo "pocartat". Če bi želela poskusiti, ti lahko pošljem en paketek ;) (mleto ali v zrnju)

    OdgovoriIzbriši
  6. Maaa, ne bom lešinarila :P Ti zaupam, da je dobra, jo bom naročila. Po praznikih, januarja bo kava v moji pisarni totalno nujna, da bodo vsi smrtonosni levi polovljeni :D

    OdgovoriIzbriši
  7. Ups, sem bila ravnokar popravljena, da je dotična kava Kilimanjaro Natural http://shop.squaremilecoffee.com/products/kilimanjaro-natural čeprav ne dvomim, da je tudi Red Brick fina :) No, če bi želela samo za poskusit, res z veseljem pošljem :)

    OdgovoriIzbriši