torek, 11. marec 2014

Večerni tek, I-2

Drugi trening sem uspela stlačit v nabit ponedeljkast urnik. Še dobro, da je ura glasbene pripravnice za E letos dolga 60 minut in da se začne mračit šele ob 18.15. Tokrat je bilo ponovitev sklopa minuta teka+dve minuti hoje 9, pred njimi malo hoje in raztegovanja, po koncu pa sem spet hitro hodila in na koncu še malo tekla, ker sem morala biti doma še pravočasno, da je mož lahko šel v glasbeno. Malo divje, ampak izšlo se je.

Še nisem čisto odločena, ali mi je bolj všeč dopoldanski ali popoldanski/večerni termin. Tokrat sem imela veliko več prometa, od celega dneva sem bila že malo zmahana, kajpavem, zaenkrat se bolj nagibam k dopoldanski vadbi, če bo le mogoče. No, vsekakor se nagibam k vadbi, naj bo, kadar hoče! :) Ne spomnim se, kdaj sem imela nazadnje toliko energije in volje!

To izmenjavanje hoje in teka mi res zelo ustreza. V svojih šolskih letih nisem bila nikoli kaj prida za tek, šele pozneje sem začela nekaj malega hoditi in vmes teči, malo resneje komaj potem, ko sem spoznala M, ki je bil takrat resen tekač/triatlonec. Ampak vsakič, ko sem malo bolj resno "zastavila" tale svoje tek - ne kot pripravo na kakršno koli tekmovalno preizkušnjo, ampak kot neko redno vadbo, ki jo opraviš brez izgovorov - sem kmalu zatem zanosila in treba je bilo začeti znova. In povsem mogoče se zadev nisem lotevala na prav način. Vedno sem sicer kombinirala hojo in tek, a ponavadi sem bila preveč neučakana in sem prej začela več teči, kar morda ni bilo najbolje, ker me je potem pogosto minilo prej, kot bi želela. Kakor koli, kar je bilo, je bilo, zdaj so drugi časi.

In zdaj imam tudi tako virtualno moralno podporo, vem, da se podobno kot jaz trudi še ena gručica punc, ki jih sicer ne poznam, nas pa druži želja, da bi migale. In še bolj me veseli, da sem okužila tudi mojo drago M, s katero upam, da bova uspeli kdaj narediti tudi kakšen skupinski tek, do takrat pa seveda virtualno navijava druga za drugo. Za skupinsko vadbo res nisem najbolj, ampak občasno pa rabim tudi eno tako virtualno podporo (jaz rečem temu brca v rit), da vztrajam in gonim naprej. Naprej! (Ja, komaj čakam četrtek!)


* Po vadbi pa veliko pretegovanja, raztegovanja in, dokler sem še topla, rada naredim malo trebušnjakov in drugih koristnih vaj … seveda težko mine taka zabava, ne da bi dobila družbo in še kako nogo zraven ;)



15 komentarjev:

  1. T1D2 check. :) Pa takooo lepooo je bilo danes tam okrog petih, ravno prav toplo, od vsepovsod dehteče, super svetloba, edino malo preveč folka za moj okus, ker je pač tak prime time. Naslednjič, upam, preskusim jutranji termin.

    OdgovoriIzbriši
  2. Wooohooo! Bravo! :-D se mi zdi, da je vreme naravnost odlično za take začetke, ko se itak ne moremo upreti temu, da bi pobegnili ven, v prebujajočo se naravo. Ljudi pa jaz že skoraj ne opazim, ker imam toliko dela z vsem drugim in se res ne pustim motiti ;-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jaz sem s tekom začela kak teden pred Anito... In nisem ubogala navodil (hoja, tek), temveč sem tekla, kolikor sem lahko - ampkak počasi. Joj, potem sem pa 1 teden imela grozne bolečine v kolenih...zdaj se počasi spet sestavljam in komaj čakam, da grem jutri spet... se splača malce zmigat, je potem res več energije. :-)

    Torej, moram upoštevati navodila? Naj začnem zdaj pri prvem tednu?

    OdgovoriIzbriši
  4. Aja, pa seveda - super!!! Le tako naprej!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Jaz sem bila prvič zelo neučakana in sem hotela kar teči še po tisti kratki prvi minuti. Pa nisem. Po drugi tudi, pa sem rekla, ne, plan je plan. In pri predzadnji in zadnji ponovitvi sem bila vesela, da sem se držala tega, ker je tista minuta že kar dolga postala. ;-) Pri rekreaciji nesorazmerje in pretiravanje hitro privedeta do poškodb, žal imamo doma že en tak primer, tako da se jaz zdaj res nameravam držat navodil. Tempo imam pa tudi jaz zelo počasen pri teku, ma se ne sekiram, hodim pa ne ravno ležerno. V glavnem, tudi pri teh "majhnih" obremenitvah čutim, da se razmigam, se zadiham, zašvicam, hkrati pa me kolena ne bolijo, kar je cilj (ne pa to, da pretečem x km v x min).
    Meni je super, da imamo to virtualno skupino in potem, ko vidim, da so ene že odtekle, dobim še več volje, da svoj trening nekako le spravim pravočasno in po načrtu pod streho - če bi se lotevala sama, bi me sigurno kdaj zmanjkalo ... Osebno bi se pridružila skupini (preskočila začetek), če bi pa še imela težave, bi pa nehala, šla do kakega ortopeda, poiskala drugo obliko vadbe (tek je le najbolj naporna dejavnost za telo, sklepe). Ti se pa seveda po svojem občutku odloči, da ti bo kul.

    OdgovoriIzbriši
  6. Juhej.
    Jaz tudi nisem A skupinske ampak minute so pa krajše če klepetaš zraven. :)
    Techka če je bolečina topa ni take panike počakaj da mine in potem počasi nadaljuj. Pa pernaton gel meni ful pomaga pri takih bolečinah. Mene tudi malce bolijo kolena.. sem pač pretežka. :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja, sem si rekla - mir toliko časa, da se tole uredi. Počasi gre že na boljše. Bolečina je bila pa "čudna". Ko sem hodila je bilo vse OK, če sem želela teči, sem pa komaj nogo dvignila. Anita, mislim, da bi potrebovali še en zapis z navodili KAKO je treba teči... (jst sem verjetno kot en hlod na dveh zobotrebcih, tako da je vsak nasvet dobrodošel). :-) Je pa res, da sem že v OŠ imela nekoliko težav s koleni...takrat je ortoped rekel, da moram ojačati kolenske mišice in vezi. Mislim, da je sedaj podobno.... Čeprav se ne spomnim točno, kako so me kolena bolela takrat. Zdej se pocajtam, potem vas ša že ujamem. No ja, jaz tečem zelo počasi (se mi zdi, da bi še kdo hitreje zanl hoditi - ampak važno je, da se človk zmiga, pa prešvica, itd, a ne?!)

    OdgovoriIzbriši
  8. Težko je dajat navodila kako.
    Za to bi morali pa bolj kakega strokovnjaka najti , jaz sem le laik z nekaj izkušnjami. Je pa toliko različnih "šol" od blaženja na eni strani do bosongega teka na drugi. Bom poskušala najti kako fajn literaturo na to temo.

    OdgovoriIzbriši
  9. Eh, jaz sem danes že dobila komentar, da bi se morala bolj nagniti naprej, uporabljati roke pa ne vem še kaj ... Sej ja, tehnika je pomembna, ma ne vem, jaz ne zmorem na toliko stvari naenkrat mislit, pazit na dihanje, gledat na uro, pazit kolena ... kaj cem. Se pa trudim in v moji knjigi že to šteje kot velik +

    OdgovoriIzbriši
  10. Uau, pridna! :-) Itak, da šteje!
    Dragi dami, mislim, da so se kolena pocajtala, jutri grem spet na teren - tokrat začnem s prvim tednom (vas bom že ujela) :-)...Aja, sam še eno predpotopno uro si uredim.

    OdgovoriIzbriši
  11. Hm...sem prebrala še 1x "navodila" za tek...bom začela kar z drugim tednom - upšam, da mi ne bo žal. :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Hvala!
    Pravkar sem s treninga... In zdaj sem tudi kolena namazala z nekim hladilnim gelom...upam, da me jutri ne bodo bolela. Drugače je pa tale prvi trening v drugem tednu kar naporen - ampak sem zdržala. JUPI!
    Jutri pa dalje (če bodo kolena dala). :-)

    OdgovoriIzbriši
  13. Super! Ja, prvi trening je vedno najtežji, potem je vse lažje ;-) Samo ne pozabit na pavze vmes, torej vadba "le" vsak drugi dan...

    OdgovoriIzbriši